Beertje Colargol is een jong beertje dat wil zingen. Zijn ouders zijn er niet blij mee, want beren zingen nu eenmaal niet. Bovendien zingt Beertje Colargol vals. In het bos ontmoet Beertje Colargol een nachtegaal die héél mooi zingt. De nachtegaal vertelt dat dat komt door een fluitje in zijn keel. De Koning der Vogels maakt deze fluitjes, maar alleen voor kleine vogeltjes. Beertje Colargol besluit hem te bezoeken.

De Bereboot is een televisieserie geschreven door Lo Hartog van Banda, die werd uitgezonden tussen 1976 en 1978.

De serie gaat over een boot met een bemanning bestaande uit drie beren: Kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Ze beleven allerlei avonturen, waarbij ze vele vreemdsoortige eilanden aandoen. Na hun avonturen komen ze aan in de thuishaven, alwaar ze een glas limonade drinken in het zeemanshuis van Tante Neel

De serie speelt zich af in het huis van de familie Knots. De excentrieke Tante Til (voluit: Mathilde) is kunstschilderes. Ze draagt altijd een grote roze jurk, een roze hartjesbril en ze rookt haar sigaretten uit een sigarettenpijp. Het salonatelier is haar werkplaats, op het rieten bankstelletje rust ze uit en snoept dan geregeld van de bonbons ('zalige zoeterdjes'), die altijd op tafel staan. Tante Til is min of meer de kostwinner voor de familie, voor ieder schilderij krijgt ze naar eigen zeggen "een slordige duizend piekjes". Van de stripwinkel moeten ze het niet hebben, "die brengt geen ene sou op". Til is getrouwd met Frederik, die ze steevast met Frederik lieverdje aanspreekt. Frederik was glazenwasser, maar zit na een val van de ladder werkloos thuis. Omdat hij als glazenwasser tien jaar lang intensief door alle 422 ramen van het politiebureau naar binnen heeft kunnen gluren en zo de kunst kon afkijken heeft hij zichzelf tot detective Onkel X verklaard ("Onkel X is de naam") en is continu bezig om dingen grondig uit te zoeken. Later krijgt hij tot ieders verrassing een carrière als filmacteur in Hollywood. In de keuken zitten opa Herman en oma Johanna Knots, de ouders van Tante Til. Opa Knots (ouwe zemelaar) was vroeger de eigenaar van de winkel (daarom staat er ook Fam. H. Knots op het raam). Er werd destijds in tweedehands spulletjes gehandeld. Opa moppert altijd op oma Knots: "Hè mens, wat ben je toch onhandig!", en heeft een diepgewortelde hekel aan kinderen. Oma kookt bizarre soepjes en maakt een potje van het huishouden maar bedoelt het allemaal erg goed. Beneden heeft de familie Knots een stripboekenruilwinkel, waar het (achter)nichtje Hansje achter de toonbank staat. Hansje heeft haar middelbare school niet afgemaakt, iets waar ze behoorlijk spijt van heeft. Ze doet dan ook nu de avondschool. Hansje heeft een oogje op de onderwijzer Arend Vogel die vanwege zijn overspannenheid op zolder een kamer huurt. Diep van binnen kijkt ze tegen hem op. Arend vindt zichzelf behoorlijk eigentijds, maar is toch vaak stiekem best ouderwets, Hansje wijst 'm daar soms fijntjes op. Tot slot is er nog neef Herbert, de ambtenaar. Hij komt vaak langs bij zijn familie en is gek op speledingetjes en cadeauverrassingen. In één van de afleveringen lijkt het even of Neef Herbert aan de vrouw komt: De ambiteuze Aaf Klaver (Carolien van den Berg) ziet in Herbert wel een minister en wil hem helemaal omturnen. Maar daar steekt Tante Til een (roze) stokje voor.

De bemoeizuchtige buurvrouw Pronk komt af en toe suiker lenen (en pogingen wagen zich in te likken bij de familie), en soms komt de irritant-nieuwsgierige vader Vogel bij meester Vogel op bezoek. Een stem die van boven lijkt te komen, de voice-over, verbindt de scènes aan elkaar ("Ondertussen, is de sfeer in het salonatelier, om te snijden"). De karakters reageren ook af en toe op die stem, door omhoog te kijken, of hem het zwijgen op te leggen. Tante Til heeft de gave om mensen met de roze verf te bedwelmen om ze zo weer op het rechte pad te brengen of om ze van hun problemen te verlossen. En dan komen er in de winkel natuurlijk regelmatig kinderen langs ("ettertjes" of "hyena's" volgens Opa). Soms willen ze alleen iets kopen of ruilen, soms ook hebben ze een probleem waar in de aflevering nader op wordt ingegaan.

De stad Hamelen heeft veel last van ratten. Niemand kan ze verjagen, totdat er zich een vreemde figuur aanmeldt bij burgemeester Walg op het gemeentehuis van Hamelen. Hij zegt dat hij de ratten wel kan verjagen, als hij als beloning een pot goud krijgt. De zogenaamde rattenvanger blaast de ratten met zijn toverfluit weg. Heel Hamelen is dolblij, behalve de burgemeester en zijn gemeenteraad. Zij konden de pot goud wel voor iets anders gebruiken. Meester Spicht praat de burgemeester daarom om, en wil de rattenvanger iets anders geven. Maar de rattenvanger neemt er geen genoegen mee en loopt boos weg. Uit wraak blaast hij de volgende nacht alle kinderen de stad uit, plus vier volwassenen.

Ze gaan de berg Kei in. De rattenvanger verdwijnt en de Hamelaars staan er alleen voor. De rest van de serie volgt de pogingen van de groep om Hamelen terug te vinden.

De familie Holgersson woont in Skåne in het uiterste zuiden van Zweden op een kleine boerderij. Daar groeit hun enige zoon Nils op. Nils is niet zo vriendelijk voor de dieren thuis, hij houdt ervan om ze te plagen en te sarren. Als hij op een dag een nisse (een soort kabouter) vangt en weigert die weer vrij te laten, spreekt de boze kabouter een betovering uit over Nils. Hij wordt zo klein als een duim. Nils smeekt de kabouter om hem weer groot te maken, maar de kabouter verdwijnt zonder een spoor na te laten.

Meteen krijgt Nils het aan de stok met de dieren van de boerderij die hem allemaal uitlachen en dreigen om hém nu eens te pesten, en Nils moet vluchten. Hij verstopt zich in de heg die om het erf groeit.

Op dat moment vliegt een groep wilde ganzen over de boerderij. Ze roepen de tamme ganzen op om mee te vliegen naar de bergen en vrij te zijn! De meeste ganzen voelen er echter niets voor om hun leventje op te geven. Alleen Mårten, een jonge ganzerik, wil wel mee. In eerste instantie lukt het hem niet op te stijgen - hij heeft nooit echt vliegen geleerd. Nils heeft er even geen erg in dat hij klein en hulpeloos is en probeert de ganzerik het ontsnappen te belemmeren. Hij grijpt Mårten bij de nek en... op dat moment slaagt die erin op te stijgen. Met veel moeite slaagt Nils erin op de rug van de ganzerik te kruipen.

Omdat Mårten niet gewend is te vliegen gaat het niet zo snel. De leidster van de ganzengroep, Akka van Kebnekajse, wordt kwaad en probeert hem ervan te overtuigen dat het beter is terug naar huis te gaan. Als het donker wordt bereiken de ganzen de oevers van het Vombmeer waar ze stoppen voor de nacht. Mårten is zó uitgeput dat hij zelfs geen kracht meer heeft om wat te drinken. Met een enorme inspanning slaagt Nils erin de ganzerik naar het water te slepen. Dan ontdekken de andere ganzen hem, en omdat ze geen mensen in hun midden dulden dwingen ze Nils om de volgende dag terug naar huis te keren. Mårten, die zijn leven aan Nils dankt, heeft geen andere keus dan met hem mee te gaan.

's Nachts wordt één van de ganzen gevangen door Smirre de vos. Nils weet de gans te bevrijden. Als beloning laat Akka de kabouter komen, die Nils de keuze geeft weer een gewone jongen te worden. Nils besluit echter dat hij liever meegaat naar Lapland. Zo begint een reis vol spannende avonturen, ontmoetingen, gevaar en bovenal wijze levenslessen

Rikkie en Slingertje was een Nederlands kinderprogramma dat van 18 juni 1966 tot 16 november 1974 werd uitgezonden door de AVRO.

De serie werd opgenomen in het Poppentheater Merlijn te Haarlem. Maaike Baartmans deed de stem van Rikkie en Rien Baartmans van het aapje Slingertje. Na de scheiding van het echtpaar in 1973 is Rien Baartmans tot de laatste aflevering alleen doorgegaan met Slingertje.

Geen info beschikbaar

De naam van het programma was ontleend aan een traditionele grap van volwassenen tegen kleine kinderen met de vraag "wat wil je later worden?" en als het kind dat niet helemaal weet luidt de conclusie: "ik denk dat jij stratenmaker wordt. Stratenmaker op zee!" Die grap met een baard was hier werkelijkheid, want Staartjes beeldde iemand uit die echt stratenmaker op zee was geworden.

Ondanks dat diverse ouders hun kinderen verboden ernaar te kijken, was de Stratemakeropzeeshow een populair programma (niet in de laatste plaats omdat Henk van der Meyden er in De Telegraaf schande van sprak).

.J. De Bom voorheen De Kindervriend was een Nederlands kinderprogramma dat werd uitgezonden van 3 april 1979 tot 28 mei 1981. Er zijn in totaal 32 afleveringen gemaakt. Deze afleveringen werden daarna nog regelmatig herhaald.

Na het verdwijnen van De Stratemakeropzeeshow bedacht het Schrijverscollectief bestaande uit Jan Riem, Ries Moonen, Hans Dorrestijn, Karel Eykman en Willem Wilmink J.J. de Bom. Het programma had als doel een uitlaatklep te zijn voor kinderen met vragen en problemen. In het programma werden problemen van kinderen behandeld door middel van sketches en liedjes. De acteurs speelden behalve de vaste personages ook alle gastrollen. Altijd werd het programma onderbroken door een deskundige, die het onderwerp toelichtte met voorbeelden uit de praktijk.

Alle afleveringen zijn inmiddels op DVD verschenen, met uitzondering van aflevering 16. In de catalogus van Beeld en Geluid staan deze aflevering en aflevering 14 hoogstwaarschijnlijk vermeld onder de dezelfde datum, 10-05-1980, en dezelfde titel, 'Drift en agressie'. Dit heeft bij het samenstellen van de DVD wellicht tot verwarring geleid.

Dallas was een Amerikaanse soapserie die tussen 2 april 1978 en 3 mei 1991 werd uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation CBS. De serie draaide om de familie Ewing, die haar fortuin had gemaakt in de olie-industrie. In totaal werden er 14 seizoenen en 357 afleveringen van de serie geproduceerd. Dallas staat daarmee op de 10e plaats van langstlopende series in de Verenigde Staten.

Dallas draaide voornamelijk om de levens van de leden van de familie Ewing. Jock Ewing (Jim Davis) en zijn vrouw (Miss) Ellie Southworth (Barbara Bel Geddes) woonden op de Southfork Ranch, de ranch die al decennia in de handen van de familie Southworth was. Het gezin bestond verder uit drie zonen, de onberekenbare J.R. (Larry Hagman), de altijd brave Bobby (Patrick Duffy) en het zwarte schaap Gary (Ted Shackelford). Gary behoorde niet tot de vaste bezetting, maar kreeg in 1979 wel zijn eigen spin-off met de titel Knots Landing. De vaste bezetting van het eerste seizoen bestond verder uit Bobby's vrouw en tevens de dochter van Jocks aartsvijand, Pamela Barnes (Victoria Principal), J.R.'s aan alcohol verslaafde vrouw Sue Ellen Shepard (Linda Gray) en de dochter van Gary, Lucy Ewing (Charlene Tilton).

In 1984 kreeg de VPRO zijn B-status en werd het aantal uren uitzendtijd flink uitgebreid. De VPRO besloot hierop om programma's voor kinderen te maken, een doelgroep waaraan volgens hen door de andere omroepen te weinig aandacht werd besteed. Op 7 oktober van dat jaar begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden, waaronder Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Enkele jaren nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. De naam is ontleend aan de kinderrubriek van de VPRO-gids, op de achterkant van het programmablad. De achterkant van de gids kreeg al snel de naam Achterwerk. Op deze pagina werden allerlei problemen van kinderen behandeld, waarop weer andere kinderen reageerden. In de jaren tachtig kreeg de rubriek uit de gids een televisieversie Achterwerk in de Kast, waarbij kinderen in een soort poppenkast gezeten, over hun alledaagse beslommeringen vertelden. Het programma was een groot succes. Nadien zouden meerdere kinderprogramma's van de VPRO de aanduiding Achterwerk in de naam krijgen.

Wickie de Viking is de vaak angstige zoon van Halvar, de leider van het fictieve Vikingdorp Flake. Toch is het Wickie die altijd zijn vader te hulp schiet met vindingrijke oplossingen. Door met een vinger langs zijn neus te wrijven gaf Wickie aan dat hij een idee had. Door zijn stem en zijn haar, denken veel mensen dat Wickie een meisje is. Dit is zeker niet het geval: in de serie wordt er consequent van 'mijn jongen', 'hij' en 'zijn' gesproken, het beste voorbeeld geeft Halvar: 'ja moeder, u moet er maar aan wennen dat er nu twee mannen in huis zijn'.

Wordt Vervolgd was een Nederlands televisieprogramma over tekenfilms en strips, gepresenteerd en geproduceerd door Han Peekel. Het programma werd van 6 oktober 1983 tot 15 mei 1993 uitgezonden door de AVRO, vanaf 1991 gepresenteerd door Judith de Bruijn, waarna het overging naar Kindernet. Aldaar werd het uitgezonden van 7 april 1994 tot 16 februari 1997 met weer Han Peekel als presentator.

Bij de naam 'Bibelebons' zullen veel mensen denken aan de Bibelebonse berg waar Bibelebonse mensen wonen die Bibelebonse pap eten. Maar begin jaren '70 was het ook de naam van een populair kleuterprogramma waar kinderen direct bij betrokken waren. In iedere aflevering werden spelletjes gespeeld en liedjes gezongen. Het was de bedoeling dat kinderen meededen, zowel in de studio als thuis. De eerste afleveringen werden gepresenteerd door zangeres Elly Nieman, later werd haar rol overgenomen door Margreet Heemskerk. Bolletjeboos deed vanaf het begin mee. Hij vertelde verhalen, wilde iedereen graag helpen en maakte hierdoor van alles mee.

Andere bewoners van Bibelebons waren Jojo, die duizenden spelletjes kende, en Babaron, een man met een hoge hoed die het liefst in zijn hangmat lag. Na een jaar was het programma al zo populair geworden dat er naast zaterdag- ook op woensdagmiddag uitzendingen kwamen. Hierbij werden ook nieuwe personages geïntroduceerd, zoals Manus van Alles, Baas Bonk en juffrouw Draadje die een quiz met de kinderen maakte. Daarnaast was er een poppenspel te zien met de boeven Boef en Ko

Huisarts dr. James Gordon verhuist in 1877 met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy van Londen naar een kleine boerderij in Five Oaks. In de nabij gelegen bossen vinden Vicky en Kevin een zwaar mishandelde zwarte hengst, Black Beauty. Vicky ontfermt zich over Black Beauty en zorgt dat hij weer beter wordt. Maar dan wil zijn oorspronkelijke eigenaar het paard weer terug. De familie Gordon heeft geen geld om Black Beauty te kopen, maar in ruil voor medische zorg krijgt de dokter het paard, tot grote vreugde van Vicky. In de eerste 26 delen van de serie staat Vicky op de voorgrond maar in de delen daarna is zij verdwenen.

Haar jongere zus Jenny is dan de nieuwe bezitter van de prachtige zwarte hengst. In de serie werd nooit duidelijk gemaakt waar Jenny opeens vandaan kwam. In werkelijkheid had Judi Bowker, die Vicky speelde, de serie verlaten. Ze vond dat de paarden niet goed behandeld werden. Behalve de titel lijkt de serie weinig op het oorspronkelijke boek van Anna Sewell uit 1885, waarin het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Black Beauty en hij telkens van eigenaar verwisselt. Hetzelfde boek werd ook in Amerika voor de televisie verfilmd. In deze reeks had Black Beauty wel meerdere eigenaren, maar was het verhaal verplaatst naar Kentucky.

De eerste aflevering van De Boefjes werd in 1922 gemaakt, lang voordat er televisie was. De reeks was een idee van producent Hal Roach, bekend van Laurel & Hardy, en was onder de titel Our Gang als voorprogramma in de bioscoop te zien. De serie sloeg direct aan, zeker toen er vanaf 1929 ook afleveringen met geluid werden gemaakt. Alle hoofdrollen werden gespeeld door kinderen die samen opgroeien. Ze zijn heel avontuurlijk ingesteld en doen vaak volwassenen na. Zo beginnen ze een taxibedrijf, houden een racewedstrijd en gaan als brandweermannen aan de slag. In de loop der jaren werden kinderen die te oud werden vervangen door nieuwe acteurtjes.

De kinderen kregen meestal geen scenario te zien - sommigen konden nog niet eens lezen - maar werd verteld wat ze moesten doen, zodat hun spel vaak natuurlijk overkwam. Na 220 korte en 1 lange aflevering kwam er in 1944 een einde aan de reeks. Hal Roach had de rechten al een paar jaar eerder verkocht, maar kocht ze begin jaren '50 terug, al mocht hij de naam Our Gang niet meer gebruiken. Afleveringen die tussen 1927 en 1938 waren gemaakt werden opnieuw gemonteerd en vanaf 1955 als The Little Rascals op televisie uitgezonden. Vooral de afleveringen met Spanky, Buckwheat, Alfalfa en de hond Petey, herkenbaar aan de cirkel rond zijn oog, sloegen bij het publiek aan.

Boes is een oer-Hollandse os op klompen die heel wat te stellen heeft met de dieren die op en om zijn boerderij wonen. Dit zijn onder andere de niet al te slimme hond Saffie, de schildpad Dolly die geregeld haar schild verliest, Shampoo de gorilla en TumTum de olifant.

Midden jaren '70 bewerkten op verzoek van de NCRV de makers van onder andere de Fabeltjeskrant de verhalen tot een poppenserie.n de eerste aflevering is Bolke net uit het circus bij Apeldoorn gevlucht. Op zoek naar een hol komt hij terecht bij de hazenfamilie Buizer, die hem onderdak verleent. Met de hazenkinderen Polle en Makkie wordt Bolke al snel de beste maatjes. Ook de andere dieren van de Veluwe worden zijn vrienden, zoals het hert Rosientje, de egel Drubbiebu en de kippige oude mol. Melis de aap is net als Bolke ook uit het circus ontsnapt. Met de vos Vlens kan, ondanks zijn streken, Bolke het ook goed vinden.

In de loop van de serie zou ook ontdekkingsreiziger Dorus Das in het bos komen wonen.

Het zwarte kuikentje Calimero is afkomstig uit Italië en was in 1963 daar voor het eerst te zien in reclamefilmpjes. Hij was eigenlijk niet zwart maar smerig, en zou dankzij het wasmiddel Ava stralend schoon worden. Bedenker van het tekenfilmfiguurtje was Toni Pagot. De naam ontleende hij aan de kerk San Calimero, waar hij getrouwd was. Omdat schoonmaakmiddelen vooral door vrouwen gekocht werden bedacht hij een zielig kuikentje waar iedere huisvrouw medelijden mee zou hebben. Zijn creatie had succes want al snel kreeg Calimero, altijd met een gebarsten half eierdopje op zijn kopje, een eigen tekenfilmserie.

De serie begon aanvankelijk met een lengte van één minuut maar al snel werden de afleveringen langer. De filmpjes maakte Pagot samen met zijn broer Nino en werden ook buiten Italië populair. In vrijwel iedere aflevering komt de brave Calimero in de problemen. Die worden vaak veroorzaakt door de pesterige Pieter Eend, die er dan ook nog voor zorgt dat zijn vriendinnetje Priscilla boos op hem wordt. Omdat hij klein van stuk is, schuift hij daar alle schuld op af met zijn standaardzinnetje "zij zijn groot en ik is klein, da's niet eerlijk, oh nee". In Nederland werd deze tekst ingesproken door de hoorspelactrice Corry van der Linden.